“Natuurlijk ging het moeilijk, maar alles gaat nou eenmaal moeilijker dus dat houdt mij niet tegen”

Renske (19) kreeg vrij kort na haar geboorte twee hersenbloedingen en leeft sinds die tijd met een spasme. Dat houdt in dat ze een linkszijdige verlamming heeft, haar spieren zijn constant aangespannen waardoor ze minder controle over haar spieren heeft. Maar dat houdt haar niet tegen. Ze zit in het tweede jaar van de studie internationale communicatie en media en dit jaar doet ze voor de tweede keer mee met het WK paraclimbing, klimmen voor mensen met een beperking.

Hoe kwam je erbij om te gaan klimmen?
“Ik had een boek gelezen over klimmen en zei meteen tegen mijn moeder dat ik dat wilde gaan doen. Haar collega werkte bij een klimwand en liet mij een keer meekijken. Ik ben nooit meer weggegaan. Nu train ik twee keer in de week en doe ik voor de tweede keer mee aan het WK.
Natuurlijk ging het moeilijk met mijn spasme, maar alles gaat nou eenmaal moeilijker, dus dat houdt mij niet tegen. Ik denk juist dat klimmen heel goed is voor mensen met een spasme. Je bent snel geneigd alles met je goede kant te doen. Met klimmen kan dat niet, je moet echt al je spieren gebruiken.”

Wat vind je zo leuk aan klimmen?
“Dat je je eigen grenzen verlegt, je eigen prestaties wilt verbeteren in plaats van de prestaties van je tegenstanders. Ik ben wel competitief hoor, maar mezelf vergelijken met anderen die geen beperkingen hebben zou niet realistisch zijn. Klimmen gaat niet om snelheid, maar echt om de techniek tijdens het klimmen. Mijn techniek is minder goed omdat mijn spieren nou eenmaal minder flexibel zijn.”

Je doet in september mee met het WK Paraclimbing in Spanje.
“Ja, ik wil het nog beter doen dan in 2012! Toen was ik 4e in mijn groep, voor mensen met een hersenbeschadiging. Ik wil mezelf constant blijven verbeteren. De beste worden zou wel heel mooi zijn.
Ik wil ook graag het klimmen promoten. Binnen de handicapwereld is het nog niet zo bekend, terwijl het dus wel heel goed kan met een beperking. Als één van de 14 van de Cruijff Foundation heb ik in 2012 al eens de kans gekregen om de sport te promoten. Nu eerste worden op het WK zou een extra mooi promotiemiddel zijn!”

Wat zijn je toekomstplannen?
“Voorlopig gewoon blijven meedoen aan het WK tot ik nog beter ben. Dit jaar winnen, zit er denk ik niet in. Ik ben nu pas een half jaar intensief aan het trainen. Maar ik hoop en denk dat het er ooit wel in zit.
Als dat gelukt is, zou ik me er graag voor willen inzetten dat klimmen ook een onderdeel wordt van de Paralympics. Het WK is nu de hoogste (en voor Nederland de enige) wedstrijd waar je aan mee kan doen, maar het zou geweldig zijn als je als klimmer ook naar de Paralympics kan.”

Heb je nog tips voor andere jongeren met een beperking?
“Ik vind vooral dat mensen met een beperking het positief in moeten blijven zien. Ik zie vaak dat mensen hun beperking zien als een drempel of een excuus om dingen niet te doen. Dat hoeft helemaal niet. Voor mij hoort mijn beperking bij mij, maar het is niet per se iets negatiefs.
Een beperking hoeft niet te betekenen dat je iets niet kan. Ik geloof dat je alles kan als je het maar graag genoeg wilt. Het is zelfs extra bijzonder als je het dan wel doet en kan.”

Volg Renske in haar aanloop naar het WK via Twitter @climbingrenske

Origineel artikel

Categories: Artikelen